Eionet Day 2023

program

Dne 1. března 2023 proběhla v Kodani pod záštitou Evropské agentury pro životní prostředí (EEA) konference Eionet Day 2023. Jednalo se o dosud největší setkání v rámci celé Evropské informační a pozorovací sítě pro životní prostředí (Eionet). Akce se zúčastnili zástupci národních kontaktních míst (NFP) všech členských států Eionet, odborníci z Eionet skupin a tematických skupin, vedoucí a odborníci Evropských tematických center (ETCs) a pracovníci EEA.

Základním bodem jednání byly informace z Řídící rady Evropské agentury pro životní prostředí (Management Board EEA), panelová diskuze a přednášky k průřezovým tématům sítě EIONET.

Jedním z hlavních bodů programu byl tzv. Eionet delivers, během kterého jednotlivé skupiny Eionet prezentovaly nové nebo dokončené projekty, případové studie nebo konkrétní produkty. Na Eionet delivers bylo představeno celkem 18 projektů a účastníci konference v průběhu jejího trvání hlasovali o nejzajímavější z nich.

Českou republiku na Eionet Day reprezentovali Jana Harzerová (MŽP), zastupující tematickou skupinu Air pollution: air quality and emissions, a Risto Juhana Saarikivi (ČHMÚ), který zastupoval Evropské tematické centrum: Climate Change Mitigation. Na Eionet delivers představili projekt ARAMIS (Air Quality Research Assessment and Monitoring Integrated Systém). Tento projekt společně s Portugalským projektem obsadili v hlasování první místo.

Více informací

program